Kanokaart

Onze kano- en kajaktochten vind u sinds 2007 op onze gezamenlijke informatieve kanokaart tesamen met honderden vaarsuggesties.

Kajaktourtochten.be

Vlakwatertochten in een rustige omgeving. Op eigen tempo met respect voor de natuur. In het gezelschap van andere kajakkers of helemaal alleen, op rustige riviertjes. Deze site is louter voor informatieve - en recreatieve doeleinden bestemd.

kajakotter Boordevol leuke kanotochten, kanoroutes en kano tochtverslagen met onze Trapper kano (canadees) en Wilderness kajak in binnen- en buitenland. kanoweb, de leukste kano- en kajaktochten in binnen- en buitenland
Tevens vindt je hier veel links en tips naar prachtige en informatieve kano en kajak sites van mede- peddelaars

Kajakvaren op de Dommel - Valkenswaard

kanovaren dommel Het wegbrengen van de auto naar Valkenswaard nam zowat 40 minuten voor de heen- en terugreis. We vaarden ongeveer drie uur, zonder rekening te houden met een rustpauze van een half uur. Je wordt een flink stuk geholpen door de stroming.

Op de ruime parking, met picnictafels en infobord te Neerpelt, in de Tussenstraat, kan je te water via een drietal kanosteigers. De Dommel is hier slechts een tweetal meter breed en komt te voorschijn uit een konker die wat verder op onder het kanaal Bocholt - Herentals loopt. Accommodatie: kanosteigers, rustplaatsen, in - en uitstapplaatsen, Venbergsemolen: douches, toiletten, restauratie (honden niet welkom) kaartjes en folders.

kanovaren dommel Er is duidelijk een vrij sterke stroming merkbaar. Een beetje oefening komt hier van pas zeker als je met een langer boottype dit soort van korte meanderende stroompjes afvaart.
Op het infobord worden instructies meegegeven in verband met natuurbehoud. Je vraagt je af, terwijl je tussen verschillende afwateringsbuizen vaart, en onderdoor de vierbaansringweg, waarover het in feite gaat.

Maar al snel verandert het ingebed karakter van de Dommel wanneer je na een kwartiertje de natuur induikt. Het beekje verbreedt geleidelijk en de natuur krijgt al langsom meer de overhand. Het eerste natuurgebied, Hageven, is nog maar een voorsmaakje van wat je te wachten staat. Hier werd wel gevraagd om de rustplaats niet te betreden. Aan het eind ervan, vlak voor je Nederland invaart, heb je nog een rustplaats. Vlak voor een meander van 90°. We kregen hier het gezelschap van een eekhoorn.

Het landschap verandert voortdurend, je vaart midden een boslandschap afgewisseld door weiden. Af en toe vaar je rakelings langs afhangende takken en ook een viertal sterk overhangende bomen maken toch een bijzondere en dreigende indruk als je langsvaart.

kanovaren dommel Soms vaar je onder een omgevallen boom die beide oevers verbindt. Er is restauratiegelegenheid in Borkel - Schaft. Let wel, het is duidelijk dat je slechts op de daartoe aangewezen plaatsen uitstapt. Zelfs in de taal van Molière wordt je daarop attent gemaakt. Daarna kom je in het natuurreservaat De Malpie, waar een stiltegebied ligt.

Je hoort inderdaad enkel de vogels en de wind. Het valt trouwens op dat er nogal wat bomen en boomtoppen gesneuveld zijn in deze natuurgebieden. Links en rechts kabbelen kleine bronstroompjes de Dommel in. Langsheen onze tocht ook ooievaarsnest gezien. Een prachtige tocht, midden de natuur.

Praktisch:

Start: Neerpelt, Tussenstraat gelegen in de buurt van de vierbaansweg richting Valkenswaard.
Aankomst: Valkenswaard, Venbergse watermolen.
Afstand: een 15 tal km

Kajakverhuur

Er zijn twee verhuurbedrijven aanwezig:
Neerpeltse watersport club
Rofra Sportieve Arrangementen :
Startpunt Venbergse watermolen, vervoer naar startpunt met busjes.
website: www.rofra.nl