Kanokaart

Onze kano- en kajaktochten vind u sinds 2007 op onze gezamenlijke informatieve kanokaart tesamen met honderden vaarsuggesties.

Kajaktourtochten.be

Vlakwatertochten in een rustige omgeving. Op eigen tempo met respect voor de natuur. In het gezelschap van andere kajakkers of helemaal alleen, op rustige riviertjes. Deze site is louter voor informatieve - en recreatieve doeleinden bestemd.

kajakotter Boordevol leuke kanotochten, kanoroutes en kano tochtverslagen met onze Trapper kano (canadees) en Wilderness kajak in binnen- en buitenland. kanoweb, de leukste kano- en kajaktochten in binnen- en buitenland
Tevens vindt je hier veel links en tips naar prachtige en informatieve kano en kajak sites van mede- peddelaars

Kano en kajakvaren in het moerasgebied Clairmarais
Nord-Pas-De-Calais en de polders van Audemarois (St Omer)

Kano en kajakvaren in het moerasgebied Clairmarais Het is precies 7 jaar geleden dat we kennis maakten met de moerassen rond Clairmarais; in die tijd ook al georganiseerd door kanoclub de Otters. De tocht is ook vroeg op het jaar en de kans op een regenbui of een flinke wind is steeds mogelijk. Maar dat is ‘aanpasbaar’ want je kan min of meer beschut varen doorheen een wirwar van vaartjes.

Dit jaar werden we op de camping in Clairmarais ontvangen door de uitbater-eigenaar himself en hij stond versteld van het aantal vaarders dat plots het terrein inpalmde. Daar had hij niet op gerekend en voor volgend jaar zou hij alvast de kano en kajak accomodatie nog beter aanpassen. Het steigertje van de camping had hij intussen vrij gemaakt met een vrije doorgang van 6 m zodat je ook vanop de camping kon starten.

Intussen zijn we ook wat met onze tijd mee en rijden we op GPS. Die stuurde ons via de autostrade tot in Baileul waar we geduldig de file ivm wegenwerken ondergaan.
Een goede reden om bij de terugkeer te kiezen om via het mooie Mont Cassel te rijden, waar nog voorbereidingen getroffen worden voor een late carnaval of vroege kermis. Prachtig panorama. Zaterdagochtend varen we met de Otters een uitgepijld parcours, met zeer mooie cumuluswolken als decor. We peddelen samen met de bezemploeg die de pijltjes opnieuw inzamelt voor de tweede tocht op zondag. Tijdens een picnic stop worden nog wat ‘straffe’ verhalen opgedist. We eten in de zon.

Kano en kajakvaren in het moerasgebied Clairmarais Naar het einde van de tocht en op een paar peddelslagen van de camping kondigt een flinke wind een hoosbui aan. Effectief wat later kunnen we genieten van onze nieuwe peddel-anorak. ’s Avonds kan ik mee met de Otters naar Arques waar we in gezellig restaurantje bekomen van dit mooi tochtje. ’s Anderendaags volgt het tweede luik van deze tweedaagse maar wel in een gietende regen, die tegen de middag overgaat in een schuchter zonnetje. Deze tweede tocht geeft ons al wat meer inzicht in het gebied met een kaartje dat verkrijgbaar is bij Isnor, de buur van de camping, is de kans groot dat we dit gebied eens op ons ‘eigen’ verkennen.

Genieten in een uniek vaargebied

Je hebt wel een goede routebeschrijving nodig wil je via België zonder omwegen tot Clairmarais rijden. St Omer, is aangeduid en via het station geraak je er ook. Een veel bezienswaardiger route is via de Mont Cassel, met kasseien en kronkelwegen en prachtige zichten. Een streekkaart bewijst hier wel zijn diensten en is omzeggens onontbeerlijk.

Kano en kajakvaren in het moerasgebied Clairmarais Omdat het vaargebied bestaat uit zo'n 160 km grachten en kanaaltjes is een vaarkaartje bijzonder handig. Alle grachten zijn aangeduid met een naam die nog naar het Vlaamse verleden verwijst evenals de dorpjes met hun verfranste namen. Niet vertrouwd met de omgeving en om lang zoekwerk uit te sparen, varen we met een groepje de eerste kilometers. Overal heeft de club discreet "wegwijzertjes" geplaatst wat zeer gewaardeerd wordt als je hier voor het eerst vaart. Zeker met de flinke windbuien, die vooral in de namiddag ferm de kop opsteken.

Het valt op dat er heel wat huizen er nogal bouwvallig uitzien. Er is een intensieve landbouw, van allerlei groenten (prei, bloemkolen..). Je vaart langs afgesloten inhammetjes met de uitdrukkelijke vermelding privé. Het is duidelijk de bedoeling dat je enkel aanlegt bij de rustpunten.

De boogbruggetjes, zijn meestal in beton, met soms een houten omhulsel om een meer natuurlijk uitzicht te bekomen. De uitgestippelde tocht met lussen die mekaar kruisen, is voor de bekenden met deze vaarroutes de gelegenheid om het traject af te korten. We kiezen zelf voor de volledige route, ondanks de felle wind. De tocht eindigt, moe,op de camping, waar intussen al wat vaarders proeven van een glaasje franse wijn.

Praktisch:

Verhuur en rondvaartbedrijf Isnor: (hier kan je terecht voor een kaartje van de streek, op watervast papier, maar ook voor een hapje of het huren van een fiets)
Kanoverhuur Isnor
Camping Clairmarais
Plaatselijke VVV

Kajaktocht

Vertrek en aankomst: camping of daar vlakbij, het gemeente-pleintje in de buurt van de kerk van Clairmarais, in de onmiddellijk omgeving starten ook open rondvaartboten.

Afstand: 20 km, je kan ook kortere routes uitstippelen.
Een tweetal rustplaatsen onderweg gezien, speciaal voor de recreanten, met nogal hoge boorden, een begin van recreatieve natuurverkenning.

Deze tocht was uitgezet door de kanoclub "De otters" uit Moerzeke, een verzorgde organisatie waar plezier en ervaring hand in hand gaan.