Kajakvaren in Vlaanderen

Kajaktourtochten op kanoweb:
Zuidlede en Moervaart
Kleine Nete - IJzer - Ieperlee
Leie - Demer - Schelde

Kanokaart

Onze kano- en kajaktochten vind u sinds 2007 op onze gezamenlijke informatieve kanokaart tesamen met honderden vaarsuggesties.

Kajaktourtochten.be

Vlakwatertochten in een rustige omgeving. Op eigen tempo met respect voor de natuur. In het gezelschap van andere kajakkers of helemaal alleen, op rustige riviertjes. Deze site is louter voor informatieve - en recreatieve doeleinden bestemd.

kajakotter Boordevol leuke kanotochten, kanoroutes en kano tochtverslagen met onze Trapper kano (canadees) en Wilderness kajak in binnen- en buitenland. kanoweb, de leukste kano- en kajaktochten in binnen- en buitenland
Tevens vindt je hier veel links en tips naar prachtige en informatieve kano en kajak sites van mede- peddelaars

Van Huisegem naar Ninove met de wind op kop.....

Van wal gaan we aan de sluis te Huisegem. De betonnen boord ligt precies 10 cm boven het wateroppervlak, perfect voor de kano's en kajaks. Gemakkelijke parkeerplaatsen vlak aan de oever. Dus geen gesleur. Vanop één van de twee woonboten worden we uitgewuifd en wordt er ook naar clublidmaatschap geïnformeerd. We varen gewoon als vrienden, die mekaar laten kennismaken met verschillende vaargebieden. De schipper is opgezet met deze uitleg.

kano varen dender Een strakke bries op kop doet ons stevig doorpeddelen. Intussen heeft het jachtje uit het sas ons ingelopen. De kapitein mindert spontaan vaart en eens op de hoogte van de kano's doen die hem teken dat hij op snelheid kan. We kunnen tegen een stootje. De golfjes klotsen tussen de betonnen wanden en met de wind blijven ze nog een hele tijd actief.

De vriendelijke bemanning van de Malou uit Buggenhout komen we straks opnieuw tegen in Ninove. 'Hebben jullie nog een extra sluis genomen ?' Nee, we hebben in Pamel, aan het standbeeld van den Dikken, in een tearoom, een goeie pint gedronken. Dat hadden we wel verdiend na wat tegenstroom en de strakke wind. De boten konden er op de wal. Terug op weg zien we tussen het groen hier en daar een visser. Ze gaan een praatje niet uit de weg en vragen waar we onze tocht naar toe gaat.

Bij het binnenvaren van Ninove zien we links de brandweersteiger, precies op kajakhoogte. Wat verder merken we op dat het ponton aan de Belleman verdwenen is. We leggen aan bij de nieuw voetgangersbrug, aan het jachthaventje. De steigers zijn echter te hoog en mits voortreffelijk klimwerk van de kanovaarders geraken we toch aan wal. Zonder hulp is dit voor een kajakker quasi onmogelijk. Zelfs met hulp moet je vooral opletten dat je boot niet onder de steiger schiet. We genieten vanop het terrasje nog van een loopwedstrijd en na de verdiende rustpauze vangen we de terugtocht aan. Op de wind moeten we niet rekenen want die is nu fel afgenomen.

De zon priemt af en toe door de hoge populieren. De donkergroene oevers contrasteren fel met de schaduwplekjes. Terug aan het startpunt worden we door vriendelijke buurtbewoners wat wijzer gemaakt met wetenswaardigheden over deze rivier. De moeilijke uitstapplaats in het centrum te Ninove werd gemeld aan de toeristische dienst. Want dit missen we toch, in het centrum van Ninove en in de buurt van een buitensportbedrijf : een kano - en kajaksteigertje. Je kan de Dender op, ook met 4 Beaufort en met een kano. Dat hebben we goed onthouden.

Start en aankomst aan het sas te Huisegem (Denderleeuw). - Weer : 20° met veel wind, 4 beaufort met af en toe zon. - Keerpunt Ninove, nieuwe voetgangersbrug 'oeversteksken' - Totale afstand : 14 km

Kajaktourtochten op de Dender:

Kanoverhuur

Provinciaal Domein De Gavers te Geraardsbergen, Dendercano, varen ofwel op de plas, ofwel tussen twee sluizen - Geraardsbergen - Idegem.
Tevens overnachtings-mogelijkheden.

Kano - en kajakwinkel
in dit vaargebied

Marc Van Leeuwe
Kortrijkse Steenweg 140 - 9800 Deinze
Tel: +32 (0)9 3868720
Fax: +32 (0)9 3800812
Email : canoe-kayak@skynet.be

vamsport