Kajakvaren in Vlaanderen

Kajaktourtochten op kanoweb:
Zuidlede en Moervaart
Kleine Nete - IJzer - Ieperlee
Leie - Demer - Schelde

Kanokaart

Onze kano- en kajaktochten vind u sinds 2007 op onze gezamenlijke informatieve kanokaart tesamen met honderden vaarsuggesties.

Kajaktourtochten.be

Vlakwatertochten in een rustige omgeving. Op eigen tempo met respect voor de natuur. In het gezelschap van andere kajakkers of helemaal alleen, op rustige riviertjes. Deze site is louter voor informatieve - en recreatieve doeleinden bestemd.

kajakotter Boordevol leuke kanotochten, kanoroutes en kano tochtverslagen met onze Trapper kano (canadees) en Wilderness kajak in binnen- en buitenland. kanoweb, de leukste kano- en kajaktochten in binnen- en buitenland
Tevens vindt je hier veel links en tips naar prachtige en informatieve kano en kajak sites van mede- peddelaars

Van Liedekerke naar Ninove en terug...
het heen en weer...tussen twee sluizen.

Het instappen en vertrekken gaat nog betrekkelijk vlot richting Ninove, in de buurt van een motorwinkel, voldoende parkeergelegenheid en er zijn zelfs zitbanken naast de sluis. Je kan er starten, vlak naast het drukbereden fietspad, een vijftal meter voor de sluisdeur. De betonnen rand lag 5 cm boven het wateroppervlak, een uitstekende hulp.

kajakvaren dender Een rode zakdoek, een mes en de pré, Liedekerke dus...aan de rand van het pajottenland Twee woonboten verder, kronkelt de Dender zich door het vlakke landschap, met links een overstromingsgebied. Een mooie natuur met reigers die je langsheen het water vergezellen. Een eerste bruuske hap in de kronkels is in Liedekerke : een oude betoncentrale die er verlaten en gehavend bij ligt. Dit is typisch voor dit trajekt : het lint van groen en bomen wordt plots verstoord door industriegebouwen, meestal in opvallende kleuren. Afwisselend met de oude vervallen gebouwen, zijn ze getuigen van de industrie die deze waterloop nog steeds nodig heeft.

Dikke van Pamel - Na een klein halfuurtje varen kom je aan in Pamel, waar je een standbeeld ter nagedachtenis van de Dikke Van Pamel al van ver kan zien. Met zijn weerspiegeling in het water is hij twee keer zo dik. Er is hier geen enkele steiger of pontonfaciliteit, maar met wat klimwerk (verhoogde dijkmuurtje tegen overstromingsgevaar) geraak je tot aan de wal, waar nogal wat fietsers genieten van een frisdrankje of ijsje. Maar onze tocht brengt ons verder naar Ninove toe, nog een klein uurtje te gaan. Een paar peddelslagen verder liggen de vissen vlak aan de oppervlakte te genieten van het zonnetje zonder interesse in de vislijnen die voor hen zijn uitgeworpen. Soms schieten ze in het wild weg als je je eens laat uitvaren.

Schouw - Eens onder de brede brug met rondweg onder vaar je Ninove binnen. Links de Fabelta fabriek, met een nieuwe - en oude schouw. We varen snel door, onder twee bruggen, om links en bij een ponton, aan te leggen en wat te rusten tussen de fietsers en wandelaars. Die genieten op een terrasje vlak aan het water van een prachtig najaarszonnetje. Er zijn hier verschillende horecazaken waar je terecht kan.

Ijsvogel - Onderweg hebben we voor het eerst hier een ijsvogeltje gezien, en wat libellen. Heel wat minder libellen dan gisteren op de Zuidlede. Het water is ook duidelijk van een andere kwaliteit met heel wat groene algengroei en hier en daar (nadrukkelijk aanwezig) zwerfvuil. Het is een tocht vol contrast tussen mooie natuurstukjes en industrie die mekaar steeds opnieuw afwisselen, met wat dorpskernen als leidraad. Met inbegrip van rust en fotopauzes hebben we er zo'n drie uur over gedaan. Geen enkele boot tegengekomen.

Start en aankomst aan het Sas van Huisegem, Denderleeuw. Keerpunt Ninove, Belleman, met pontonfaciliteiten. Weer : 25° en een prachtig najaarszomertje, niet te warm en geen wind... Keerpunt Ninove - Totale afstand : 17 km, maar je kan ook gaan voor enkele reis, of inkorten te Pamel bijvoorbeeld.

Kajaktourtochten op de Dender:

Kanoverhuur

Provinciaal Domein De Gavers te Geraardsbergen, Dendercano, varen ofwel op de plas, ofwel tussen twee sluizen - Geraardsbergen - Idegem.
Tevens overnachtings-mogelijkheden.

Kano - en kajakwinkel
in dit vaargebied

Marc Van Leeuwe
Kortrijkse Steenweg 140 - 9800 Deinze
Tel: +32 (0)9 3868720
Fax: +32 (0)9 3800812
Email : canoe-kayak@skynet.be

vamsport