Kajakvaren in Vlaanderen

Kajaktourtochten op kanoweb:
Zuidlede en Moervaart
Kleine Nete - IJzer - Ieperlee
Leie - Demer - Schelde

Kanokaart

Onze kano- en kajaktochten vind u sinds 2007 op onze gezamenlijke informatieve kanokaart tesamen met honderden vaarsuggesties.

Kajaktourtochten.be

Vlakwatertochten in een rustige omgeving. Op eigen tempo met respect voor de natuur. In het gezelschap van andere kajakkers of helemaal alleen, op rustige riviertjes. Deze site is louter voor informatieve - en recreatieve doeleinden bestemd.

kajakotter Boordevol leuke kanotochten, kanoroutes en kano tochtverslagen met onze Trapper kano (canadees) en Wilderness kajak in binnen- en buitenland. kanoweb, de leukste kano- en kajaktochten in binnen- en buitenland
Tevens vindt je hier veel links en tips naar prachtige en informatieve kano en kajak sites van mede- peddelaars

Startpunt ‘De Gavers Geraardsbergen’

De Dender heeft veel op elkaar volgende meanders. Dit opent steeds nieuwe zichten en zo is de tocht niet monotoon. Het golvend landschap maakt dat je zelfs vanop de rivier een zicht hebt op het landschap. Het is vooral de gemotoriseerde pleziervaart die aangemoedigd wordt om langere trajekten uit te varen. Tijdens dit tochtje waren we wel de enige vaarders.

kajakvaren dender Aan de sluis van Idegem hebben we het bootje van de sluiswachter geleend om uit te stappen. Na de sluis, een honderdtal meter voorbij een kleine beek, hebben we met veel moeite opnieuw kunnen instappen daar de oevers enorm glad waren na de hoge waterstanden van de voorbije dagen en er nogal wat slijk was achtergebleven. Voordeel was echter wel dat de brandnetels nog maar pas kwamen piepen, zodat we hiervan toch al geen hinder hadden. Het is echter wel oppassen want het jaagpad is druk bereden zowel door recreanten met kinderen als door wielrenners.

Eenzelfde schuit als die voor de sluis zou hier goede diensten kunnen bewijzen en zoiets vergt slechts een minimale investering.

In feite is deze sluis de scheiding tussen het trajekt van het verhuurbedrijf 'Denderkano' en 'de Zwarte Flesch'. Een aanéénschakeling kan voor beiden nieuwe perspectieven openen. Verder zie je bij de sluis pas goed welke kracht deze rivier in zijn mars heeft. Men spreekt trouwens al jaren om deze kracht aan te wenden voor kleine elektriciteitscentrales.

Beginpunt : Aan de brug over de Dender in Schendelbeke, richting 'Denderkano', in de onmiddellijke buurt van de jeugdherberg 't Schipken. Eindpunt : Pollare, 'De Zwarte Flesch' Overdragen aan de Sluis te Idegem . Geen tussenhaltes. Duur van de tocht : ongeveer 2 u Vermoedelijke afstand : 12 km Toegankelijkheid : enkel kano - en kajakvriendelijk op de twee verhuurplaatsen.

De rivier heeft zijn charmes voor 'doorzettende vaarders'. Faciliteiten : plaatselijk in de buurt van de Gavers (Denderkano) en de 'Zwarte Flesch' steigers

Kajaktourtochten op de Dender:

Kanoverhuur

Provinciaal Domein De Gavers te Geraardsbergen, Dendercano, varen ofwel op de plas, ofwel tussen twee sluizen - Geraardsbergen - Idegem.
Tevens overnachtings-mogelijkheden.

Kano - en kajakwinkel
in dit vaargebied

Marc Van Leeuwe
Kortrijkse Steenweg 140 - 9800 Deinze
Tel: +32 (0)9 3868720
Fax: +32 (0)9 3800812
Email : canoe-kayak@skynet.be

vamsport